Физичка активност

Физичка активност

а. све је више људи који само седе.

б. доста се борави у затвореном и непроветреном простору.

в. неактивност је повезана са гојазношћу а она са срцем а оно са повишеним притиском у крвним судовима а ово са шлогом и инфарктом.

г. важно је кретати се јер човек је БИЋЕ ПОКРЕТА. Има око 600 група мишића који траже да се активирају и који нису буд зашто на нашем телу.

д. пешачите један део пута до посла, возите бициклу, трчите, возите ролере, играјте фудбал, кошарку, шетајте куче, шта год само се што више крећите.

ђ. ако ово радимо бар 3 пута недељно по пола сата дуже ћемо живети.

е. када вежбамо срце онда оно може да пумпа више крви и тако мање напора улаже за свој рад, јер и оно је мишић и захтева да га тренирамо и вежбамо. Самим тим смањујемо лоше масноће у крви, смањујемо шећер у крви.

ж. када трчимо 45 минута тело задршава тај убрзани метаболизам 48 сати.

з. физичка активност чува физичко и ментално здравље.

и. да би лакше упамтили чега треба да се придржавамо направљена је и шифра здравља – 035140530, 0 цигарета, 3км сваког дана прећи, 5 оброка дневно (у оброк се рачуна и јабука, банана или друго воће), притисак не већи од 140, холестерол не виши од 5, лош холестерол ЛДЛ не више од 3, одржавање идеалне телесне масе.

ј. ИТМ = кг/м2 , индекс телесне масе . Они којима је овај индекс мањи од 18,5 спадају у групу отхрањених особа, они којима је индекс до 24,9 имају идеалну телесну тежину, док они којима ова вредност прелази број 30 спадају у групу гојазних.